Google’da yer alıyor musunuz?
27 Temmuz 2016
Avcılar’da İki ‘Demokrasi Nöbeti’
30 Temmuz 2016

Prestashop Hata Yönetimi | MEGESOFT

Prestashop Hata Yönetimi | MEGESOFT

Prestashop bir çok modern PHP (bir yazılım dili) uygulaması gibi “hata yönetimi” (error handling) yeteneğine sahiptir. Peki ne işe yarar hata yönetimi:

Öncelikle hata kodlarının ne işe yaradığını yazalım.

PHP dili derlenirken/çalışırken oluşan teknik hataları detayları ile birlikte sayfalarınızda gösterebilir. Bu hata gösterimi ilgili sorunun, kaynaklandığı kod parçasını, kodun bulunduğu dosyayı hatta dosyanın satırını bile bulup size sunar. Bu şekilde hataların tespiti ve düzeltilmesi oldukça kolaylaşır.

Hata gösteriminin bu yararı yanında sakıncaları da vardır.

Çünkü hata kodları sitenize erişen herkese gösterilir. Bu hem kötü bir görüntü yaratır hem de kullandığınız sistem ile ilgili kritik bilgilerin başkaları tarafından görülmesi demektir.

PHP dilinde bazı fonksiyonlar hata gösterimini açıp kapatmaya yarar.

Prestashop Versiyonunuz 1.5.3’ten küçük ise

Prestashop Kurulu Dizin/Config/config.inc.php dosyasında barındırır. Standart olarak hata gösterimi kapalıdır. İlgili dosyayı açtığınızda ilk satırda (açıklama satırlarından hemen sonra)

@ini_set(‘display_errors’, ‘off’);
satırını görebilirsiniz. Bu satırdaki off değeri gösterimin kapalı olduğu anlamına gelir. Eğer mağazanızda yolunda gitmeyen bir şeyler varsa ilk olarak buradaki off değerini onolarak değiştirmenizi öneririm. Bırakın PHP dili size ne derdi varsa anlatsın. Bazen hata veri tabanı ile ilgili olabilir. Bu tür durumlarda PHP size yeterince bilgi veremez.

Hata gösterim satırının hemen altında:

define(‘_PS_DEBUG_SQL_’, false);
satırı bulunmaktadır. Bu satır veri tabanınızda yapılan işlemlerde (sorgularda) herhangi bir hata olursa hatanın detayını gösterme/göster seçeneğidir. Buradaki false değerini true veya 1 yapmanız halinde olası veri tabanı sorgu hataları da size gösterilecektir.

PrestaShop 1.5.3 ve üzeri versiyonlar için

/config/defines.inc.php dosyasını açın

define(‘_PS_MODE_DEV_’, false);

satırını

define(‘_PS_MODE_DEV_’, true);

şeklinde değiştirin.
PHP hata kodlarının türleri vardır. Bunları bilmenizde fayda var çok kısa özetlersek: Kodların başladıkları ilk kelimeler:

Warning: ve Notice : (Uyarı düzeyi) program çalışmaya devam eder ama bir aksaklık oluşmuş ve php derleyicisi bunu es geçmiş, veya varsayılan bilgiler ile doldurmuştur.

Fatal Error: (Ölümcül Hata) program çalışırken durmuştur.Telafi edilemez bir kodlama anlam sorunu var demektir. Genelde olmayan bir fonksiyon, olmayan bir sınıf nesnesi kullanıldığında oluşur.

Syntax Error: (İmla Hatası) program hiç çalışmadan durmuştur.Derleme sırasında bir kodlama imla sorunu var demektir. Genelde eksik noktalı virgül gibi basit yazım hatalarında oluşur. Bu hata durumunda program hiç çalışmaz. )

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir