8 Açık Kaynak 3D Grafik Yazılımı
28 Haziran 2016
Endüstri Mühendislerinin Kullanabileceği Programlar 5 3D Studio Max
28 Haziran 2016

En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları

En İyi 3D Animasyon ve Karakter Tasarım Programları

Eğer 3D (üç boyutlu) animasyon işine girmek, 3D tasarımlar yapmak istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ben de aynı durumdaydım. İşte size genel bir tablo, konuyla ilgili öneriniz varsa yorum kısmında tartışıp listemizi güncelleyebiliriz. Terimler anlaşılmaz gelirse en alta sözlük ekledim onu da zamanla geliştirebiliriz. Sizin için 4’ü temel olmak üzere 10 yazılım tanıttım, 3 tane de ücretsiz alternatif önerdim. Güzel bir derleme oldu. İyi okumalar.

Önceki yazıda 2D çizim ve animasyon programlarından bahsetmiştik. Minimalist bir animasyon içini klasik 2D (iki boyutlu) çizim bilgisi ve After Effects yeterliydi; ancak 3D teknikler de oldukça gelişti. Misal aşağıdaki 3D animasyonu Fransa’da 3 sene animasyon eğitimi almış 6 arkadaş yapmış.

Röportaja göre bu 3D kısa filmi yapan gençler, sadece 3Ds Max değil, ek olarak Maya, ZBrush, After Effects programlarını zehir gibi biliyorlar; ama belli konularda da uzmanlaşıp görev paylaşımı yapmışlar. Gördüğünüz gibi A sınıfı bir proje çıkmış ortaya. Bu kısa filmler genelde, para için değil, bilgisayarlı görselleştirme (CG) piyasasına atılan gençlerin marifetlerini sergilemesi için yapılıyor.

3D animasyon hakkında Türkçe çok az kaynak var. Ayrıca yenilikleri eğitim sistemimize adapte etme konusunda hantalız. Çeşitli kurslar, bir kaç kitap ve patlamak üzere olan animasyon lisans ve yüksek lisans programları kapıda, ama içerik ve hacim hâlâ zayıf.

Eğer bir animasyon bölümü okumak içini yaşınız geçtiyse lisans ve tezsiz yüksek lisanslarla vakit öldürmeyin. Fransa, ABD, Japonya gibi ülkelerdeki animasyon kültürü bizde olmadığı için ekolü olan bir usta bulmak çok zor. Çağı yakalamak istiyorsanız ilk işiniz İngilizce öğrenmek olsun, sonra youtube bile çok iyi bir rehber olabilir. Örneğin şu adam.

Adamın da gösterdiği gibi animasyon yapmak için 3D görselleştirme yazılımı şart değil. Eski Disneyciler tarafından ilk defa 1981’de ortaya atılan animasyonun 12 prensibi içinde yazılım yok. Gereken etkiyi sağlamanın yolunu bulun yeter. İki, iki buçuk veya üç boyut fark etmez. Birbirinden güzel destansı Japon animelerinde 3D efekt mi vardı? Emek vardı! Kareleri tek tek kağıda çizip tarıyorlardı. (Cel Animation) Fakat çağı yakalamak muasır medeniyetler gibi ciddi anlamda ve hızlı animasyon üretmek istiyorsanız 3D güzel bir yol.

Eskiden ajanslarda Photoshop bilmek geçimini sağlamaya yetiyordu; ama artık 2D çizim programları 3D ile bir arada kullanılmaya başladı. Bu sebepten 3D olayına mecburen girdim ve bir yığın programla karşılaştım. Bilgeadam sağ olsun 3Ds Max ve vRay anlatmıştı. Bu sayfanın en üstündeki görselde üniversite kampüsüne benzetmeye çalıştığım 3D tasarım, kurs bitirme projemdi. O zamanlar Maya’yı duymuştum ama ZBrush nerden çıktı? Derken liste aldı başını yürüdü. Çoğu lüzumsuz gibi ama yapılanları görünce insanın aklı gidiyor. Gelin şu programları yakından tanıyalım:

Ana Akım 3D Animasyon ve Tasarım Programları

Bu programları özenle seçtim ve en kullanışlı olandan başlayarak sıraladım. Dünya ZBrush öğrenedursun bizim inşaat ve mühendislik merkezli piyasamızda neler yapabiliriz ona bakalım. Aşağıdaki ilk üç program hem dünyada oturmuş hem de ülkemizde geleceği olan programlar, ayrıca eğitim için kaynak bulmak da kolay.

Not: Bu arada After Effects ve Nuke gibi kurgu (composing) programları olmadan animasyonuzu derleyip toparlayamazsınız. Her şey tek yazılımla bitmiyor. Hatta işin tadını veren o kurgu programları haberiniz olsun.

1. 3Ds Max

Aile: Autodesk
Kullanım Alanı: Genel Modelleme, Animasyon, Riging (iskeletleştirme), Mimari, İnşaat, Oyun Sektörü, ıvır zıvır. Ama eskidi artık bu yazılım ya. Devri kapanmak üzere.
Özellikleri: Bol Plug-in (Eklenti) desteği, bol yardımcı Türkçe kaynak, Mental Render, IP (Net) Render, Program sürümleri için ayrıntılı özellik karşılaştıma sayfası.

Halk arasında Max diye anılan 3Ds Max, başlangıç için çok sağlam bir program. Örneğin, yukarıdaki animasyonu hazırlamak iki dakikamı aldı, (gif yapıp buraya koymak ise iki saat, gifleri optimum web formatına sokmak problemli olabiliyor). Max’in kendi render’ı var ama kaliteli render için gereken vRay bilgisini de heybenize eklediniz mi piyasada kolaylıkla iş bulacağınızı düşünüyorum. Biz kursa giderken aşağıdaki Bruce Branit’in yaptığı “World Builder” kısa filmini izleyip gaza gelirdik. Gelecekte insanların 3Ds Max içine girip tasarım yapmaya başlaması an meselesi. O gün tasarım daha kolay olacak. Bekleyelim görelim.

2. Maya

Aile: Autodesk
Kullanım Alanı: Günümüzün en popüler 3D animasyon programı. Karakter Modelleme, Animasyon, Rigging, Film Efekt, Reklam Sektörü
Özellikleri: Script (kod desteği), bol renklendirme ve animasyon seçenekleri, fizik kurallarına uygun rigging (iskeletleştirme), Mac ve Linux platformları için sürümleri var.

Maya için Max’in animasyon için evrimleşmiş versiyonu diyebiliriz. Piyasada iş ilanlarına baktığınızda 10 tane Max bilen aranıyorsa bunlar içinden 2 tanesi Maya bilen arıyordur. Onlar da inşaat firması değil reklamcılık veya oyun firmasıdır ve %90 İstanbul firmalarıdır. Bu istatistik ülkemizdeki animasyonculuk durumu ve haritası hakkında fikir veriyor: İstanbul’da yaşayan yetenekli bir bebe daha avantajlı.

3. Cinema 4D

Firma: Maxon
Kullanım Alanı: Motion graphics (yani film dünyası için), organik modellemelerde yetersiz, burada Maya’nın yardımı gerekiyor. Ama filmcilikte lider.
Özellikleri: After Effects ile Cineware özelliği sayesinde tam uyumlu. Mac bilgisayarlar için de sürümü var.

Kısaca C4D, sade arayüzü sayesinde başlangıç için uygun bir program. Adından da anlaşılacağı gibi sinema (motion picture) endüstrisinde popüler fakat ülkemizde kullanılsa da bunu bilen adamı arayan iş ilanları göremezsiniz. Bunun iki nedeni olabilir: Ya Basit bir program diyip Maya veya Max bilen kolayca adapte olabilir diye önemsemiyorlar ya da işi bilen hemen kapılıyor. Anlayacağınız piyasası belirsiz, fakat kullanan arkadaşlar var, gördüm. Örnek aşağıdaki reklam videosu:

KAYNAK: YAZININ DEVAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir