Geçerliliğini Yitiren SEO Teknikleri
23 Ağustos 2016
İstanbul Esenler Otogarını İşleten Şirkete Tahliye Kararı
23 Ağustos 2016

Etkili Bir Web Sitesi İçin Hangi Renkler Seçilmeli ?

Etkili Bir Web Sitesi İçin Hangi Renkler Seçilmeli ?

Web siteleri, kişilerin ve firmaların ulaşmak istedikleri hedef kitlelerine ulaşmalarını sağlayan en önemli dijital pazarlama araçlarıdır diye adlandırabiliriz. Bu sebeple hazırlanacak olan web sitesinin, örnek teşkil ettiği firmanın kurumsal kimliğini tam olarak yansıtması gerekmektedir.

Web sitesinin tasarımını oluştururken tercih edilecek olan renk seçimi, firmanın hizmet verdiği sektöründe ve amacında büyük rol oynamaktadır. Amacına uygun olmayan renk seçimi, sitenizin ziyaretçileri ve olası müşterileriniz üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır.

Örneğin, doğanın korunması ile alakalı çevreci bir kurum veya kuruluşa ait web sitesi yapılacak ise eğer, tasarıma hakim olacak ana rengin yeşil ağırlıkta olması, temizliği ve  hijyeni temsil eden mavi rengin ise tercihen sağlık kuruluşları ve medikal sektörde kullanılması, kamu kurumları ve resmi kurumlar için dinginlik ve sadelik uyandıran daha koyu renklerin (gri, bordo, lacivert vb) tercih edilmesi gibi örnekleri verebiliriz.

Web sitenizin tasarımının en önemli unsuru olan renk seçiminde potansiyel ziyaretçilerinizin demografik yapısı belirteceğimiz en önemli unsurdur. Eğer, genç bir kitleye hitap edecek bir web sitesinin renk yapısı ile, orta yaş ve daha ileri bir yaş kesimine hizmet verecek web sitesinde kullanılacak renkler farklılık gösterecektir.

Tasarım yapılırken web sitesinin hizmet verdiği sektör alanına uygun olacak ana renk seçimi yapıldıktan sonra, seçilen ana renge bütünlük sağlayacak olan diğer renklerin belirlenmesi gerekmektedir. Şunu belirtmekte fayda var ki, her ne olursa olsun bir web sitesi için tasarıma ait çalışmaları yapılırken tek bir renk ile tasarımı sınırlandırmak mümkün olamaz. Bu nedenle seçtiğimiz renklerin birbirine olan uyumunu sağlamalısınız.

Web tasarımında şu renk kesinlikle kullanılmaz veya şu renkler kullanılmaz ise tasarım anlam bütünlüğünü kaybeder şeklinde kesin bir kural yoktur. Bu hususta ele alınacak ilk unsur, gözü fazla yoracak parlak renklerden uzak durmak yararlı olacaktır.

Yıllardır bu sektörde hizmet veren bir kurum olarak şunu belirtmeliyiz ki, renklerin anlamları ve insanlar üzerinde bıraktığı etkilere değinmeden geçmeyeceğiz. Ülkeler ve kültürler arasında farklılıkları dikkate almayı unutmayın. Bu sebeple ürününüzü pazarlayacağınız ülke ve o ülkeye dair kullanıcı kültürünüde göz önünde bulundurmalısınız.

Aşağıda da belirttiğimiz gibi, şimdi birlikteweb tasarımda en çok kullanılan temel renklerin anlamlarına ve kullanıldıkları alanlara göz atalım.

Beyaz: Dinginlik, güven, temizlik, asalet ve kurumsallığın simgesi olan beyaz renk ülkemizde yayın yapan web sitelerinin çoğunlukla kullanılan bir arka plan rengidir. Kurumsal firmaların çoğunluğunda arka plan rengi olarak beyaz ve tonları tercih edilmektedir. Özellikle ilaç ve sağlık sektöründe hizmet veren firmalar tarafından sıkça kullanılan bir renk olarak karşımıza çıkmaktadır. Batı kültüründe temizlik, hijyen ve masumiyeti temsil ettiğinden sağlık ve evlilik konularını çağrıştırırken, uzak doğu ülkesi olan Japonya’da ölümü temsil etmektedir.

Siyah: Kullanıldığı ortama karamsarlık katan siyah renk, matemi ve hüznü çağrıştığından genellikle ölümü anımsatır. Siyah renk bir renksizliği ve renk yokluğunu ifade ettiğinden otoriter renklerden biridir. Unutmadan belirtelim ki, siyah renk kişinin kendine olan güvenini ve konsantrasyonunu arttıran bir renktir. Aynı zamanda siyah renk batı kültüründe ölüm ve cenazeyi akla getirirken, uzak doğu ülkesi olan Çin kültüründe genç erkeği temsil eder.

Mavi: İnsana huzur ve güven veren etkisi ile mavi renk açık tonları ile günümüz web standartlarında arka plan rengi olarak en fazla tercih edilen renklerden biridir. Dinlendirici ve sakinleştirici özelliği sebebi ve aynı zamanda güven verici etkisinden dolayı güvenlik güçleri, hükümet ve beyaz renk ile birlikte tıp alanlarında kullanılmaktadır. Batı kültüründe su, gökyüzü ve tutuculuğu simgelerken doğu kültüründe dini simgeler.

Kırmızı: İnsanlar üzerinde, hareketi, dinamikliği, mutluluğu ve kararlılığı ifade eden kırmızı rengi bu tür duyguları harekete geçirdiğinden genellikle büyük ve kurumsal markalar tarafından tercih edilmektedir. Kırmızı rengin insanlar üzerindeki en belirgin etkileri dikkati toplama ve kişileri kendine çekme gibi özellikleri bulunmaktadır. Bu etkisinden dolayı uyarı işaretleri ve büyük restoranların tabela ve logolarında sıkça kullandıkları bir renktir. Fast-food şirketler tarafından çokça tercih edilmesinin sebebi ise; insanları kendine çekme özelliğidir.

Batı kültüründe aşk ve tutku, doğu kültüründe ise gelini temsil eden kırmızı rengi, uzak doğu ülkelerinde şansı temsil ederken, Güney Afrika’da yas anlamındadır.

Yeşil: Genellikle yardım kuruluşları ve uluslararası yardım örgütleri tarafından tercih bu renk doğayı ve çevreyi hatırlattığı için sıklıkla tercih edilen bir renktir. Organik ve doğal ürünler sunan gıda firmalarının web sitelerinde en fazla tercih edilen bir renktir. Yeşil batı kültüründe baharı anımsatırken, doğu kültüründe İslamiyet’in simgesidir. İnsanı rahatlatan yeşil rengin soyut bir gücü olduğuna inanılır.

Sarı: İnsana coşku ve enerji veren, aynı zamanda bilgeliği ifade eden bir renktir. Sarı renk geçici olarak dikkat çekmek için tasarımcıların en fazla kullandığı renklerin başında gelmektedir. Bu amaca uygun olarak web sitelerinde hakim renk olarak kullanılır. Arap ülkeleri ve Afrika kıtasında bulunan bir çok ülkede yas anlamını ifade eden sarı renk, uzak doğu kültüründe cesareti simgelerken, batı kültüründe zararlı maddeleri temsil eder.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir