
Halk Masası, Avcılar halkına hizmet vermeye başladı.
9 Ağustos 2016
Giyim Ürünleri İçin E-Ticaret Sitesi Kurmak
10 Ağustos 2016Girişimleri Başarısızlığa Götüren Etkenler Nelerdir?

Girişimleri Başarısızlığa Götüren Etkenler Nelerdir?
Girişimcilik ülkemizde son zamanlarda popülaritesini hızla artırmış durumda. Dijitalleşen yeni dünyamızın birçok pozitif getirisi olduğundan dolayı en çok da bilişim ve teknoloji sektörüyle ilgili girişimlere şahit oluyoruz. Peki söz konusu yeni bir iş kurmak ve bunu geliştirip kar elde etmek olduğu zaman ne gibi hatalar bizleri bekliyor? Başarısız bir girişimin temelinde hangi hatalar yatmaktadır? İşte bu sorunun cevabını ararken derlediğim başlıklar:
#1 Girişime Talep Olmaması
Kendi işini kuran kişilerde, yarattığı markayı süpermiş gibi görme hatası vardır. Bu mantık kendi emeğimizle ortaya çıkan bir ürünün veya hizmetin bir eksikliğinin olamayacağı düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü girişimin eksik ve hataları doğrudan kişinin eksik ve hataları gibi algılanacaktır. Girişimcilerin egoya düşmeyip girişimlerinin kuruluş aşamalarında üretilecek olan mal ve hizmetlere talep olup olmayacağı konusuna dikkat etmeleri gerekiyor. Talep almayan girişimler doğal olarak başarısızlığa doğru sürüklenmektedir.
#2 Bütçenin Sınırlı Olması
Bütçe planlamalarınız istediğiniz gibi gitse bile sizi çileden çıkaracak sorunlar kesinlikle ortaya çıkacaktır. Girişimlerin önündeki en önemli engellerden birisi de sınırlı bütçedir. Savruk harcamalar ve arada bir ortaya çıkan sürpriz giderler de işin içine girdiği zaman girişiminiz başarısızlığa doğru depara kalkabilir.
#3 Yanlış Çalışan Seçimi
Rakiplerinizle sizi ayıran hatta onları geçmenizi sağlayacak olan gücünüz çalışanlarınızdır. Eğer uzmanlık alanlarında yeterli olmayan çalışanlara sahipseniz girişiminiz çok dayanmayacaktır.
#4 Fiyat ve Maliyet Dengesini Kuramamak
Eğer girişiminizin sunduğu ürün ve hizmetlerin maliyeti karınızı etkileyecek cinsten ise bir kere daha durup düşünmenizde fayda vardır. Yüksek maliyete sahip girişimler; işin içerisine ekstra masraflar da (kargo, tedarik vs.) girdiği zaman hem karlılık oranınıza hem de ileride yapmayı düşündüğünüz kampanya ve indirimlere fazlasıyla etki edecektir.
#5 Gelir Modeline Sahip Olmamak
Mükemmel bir iş fikriniz olabilir ama önemli olan gelir modelinizdir. Girişiminizin nasıl para kazandıracağı belli değilse fikrinizin pek de önemi yoktur.
#6 Yanlış Pazarlama Stratejisi
Ürünleriniz veya sunduğunuz hizmetler her zaman sizi pazarlayamaz. Ben kendimi duyurduktan sonra gerisini ürünüm halleder mantığı girişiminizin büyümesi veya hayatta kalabilmesi için yeterli değildir. Başarılı bir girişime sahip olmak istiyorsanız doğru ve etkin bir pazarlama stratejisine sahip olmanız gerekiyor.
#7 Hizmete Başlarken Zamanlama Hatası Yapmak
Pazara giriş yaparken çok hızlı veya çok yavaş hareket etmek; sunduğunuz hizmete göre sizi olumlu veya olumsuz olarak etkileyecektir. Bu dengeyi iyi bir şekilde analiz edip faaliyetlerinize bu aşamadan sonra yön vermek daha doğru bir karar olacaktır.
#8 Ortaklar ve Yatırımcıların Getirdiği Uyumsuzluk
Eğer sınırsız bir bütçeye sahip değilseniz genelde girişimlerinize bir ortak ya da yatırımcı bulursunuz. Burada anlaştığınız ortaklar ya da yatırımcılar devreye yeni söz sahibi insanlar olarak girerler. Bu olağan akış için alışılmadık bir durumdur ve beraberinde başarısızlık getirmemesi için kontrol altında tutulmalıdır.
#9 Girişimin Olumsuz Çıkmazlara Girmesi
Hayatımızda her şeyin her zaman yolunda gitmediği açık bir durum. Girişimler için de bu mantık geçerli. Karşılaşılan olumsuzluklar ile yeterince ilgilenmeyip ortaya çıkan sorunlara önem verilmezse girişiminiz başarısızlığa uğramak için elinden geleni yapacaktır. Eğer bu olumsuzluklarla hakkını vererek mücadele ederseniz girişiminizin daha da büyüyeceğine şahit olabilirsiniz.
#10 Yanlış Lokasyon Seçimi
Özellikle kalifiye eleman bulma ve daha ucuz bir tedarik zincirine sahip olma konularında doğru lokasyon seçimi çok önemlidir. Doğru şehir ve mekanda, yaptığınız işe göre sizin lehinize işleyen bir sürece sahip olabilirsiniz. Olaya biraz daha ticari mantık ile yaklaşacak olursak; ya hammaddeye yakın olmalısınız ya da pazara.
#11 Gelirin ve Geri Dönüşlerin İsteneni Vermemesi
Girişiminiz tam olarak faaliyete girdikten sonra planlanan bir ilgiye sahip olamıyor ve kötü bir gelir performansı sergiliyorsa başarısızlığa doğru yol alıyor demektir.
#12 Profesyonellerin, Ortakların ve Yatırımcıların Fikirlerini Dikkate Almamak
Girişimlerin kurucuları eğer kendilerine finansman sağlayan yatırımcılar ya da işe sonradan dahil olan ortakların düşüncelerini dikkate almaz ve kendi bildiğini okumaya çalışırsa şirketi başarısızlığa sürükleyecektir. Fikirlerinin dikkate alınmadığını hisseden profesyoneller ise bütün çalışma koşullarını derinden etkileyecek bir etki yaratabilirler. Girişim kurucularının bu noktada diktatörlüğe giden yolda dikkatli davranmaları gerekiyor.
#13 Girişime Olan İnancın Yitirilmesi
Girişimler her zaman ilk başlanılan andaki heyecana ve inanca sahip olmayabilirler (genellikle heyecanın azalması yönünde bir eğilim gösterirler). Zaman içerisinde meydana gelecek olan değişimler yüzünden girişimin dengesi bozulabilir. Bu noktada işlerin çoğu zaman yolunda gitmeyeceğinin bilincinde olunması girişim adına faydalı olabilir.
Sonuç
Girişimler artık profesyonel olarak yönetilmesi gereken ve -çoğunlukla- bireysellikten çıkan işlerdir. Belli bir noktadan sonra büyümeye başlayan girişimler bu noktadan sonra birçok sıkıntıyı da beraberinde getirmektedir. Danışmanların, çalışanların, ortakların, yatırımcıların ve en önemlisi de girişimin asıl kurucularının bu olumsuzlukların farkında olmaları sonuç olarak başarıyı getirecektir.